in Nyheter

Vi umgås annorlunda i dag

Om vi tänker tillbaka trettio år i tiden, hur såg då våra fredags och lördagskvällar med familjen ut. Jo, alla samlades framför program som Dallas och Falkon Crest klockan åtta på kvällen. Eller svenska varuhuset. Hela veckan så gick man och väntade på att man skulle få se fortsättningen på förra veckans avslutande Cliffhanger. Detta var ju enormt spännande och exklusivt på något sätt, hela veckan så pratades det om vad som hade hänt på skolgårdar och arbetsplatser. När tiden sedan kom för att se nästa avsnitt så satt alla bänkade framför tjock tv:n inte allt för sällan med delikatesser som varma mackor, päron med after eight eller ostkrokar. 80- tal!

Sedan så kom 90-talet och de flesta fick fler tv-kanaler, fler serier producerades och vi fick helt enkelt fler alternativ att välja mellan. De unga ville se på serier som Beverly hills eller kola in hippa tv-kanaler som MTV och ZTV. Under nittiotalet så hade dessutom de flesta en video hemma, något som på 80-talet var mer exklusivt och inte lika vanligt. Nu kunde man, om man inte var överens om vilken kanal som man skulle titta på spela in ett program som gick på en annan kanal. Den som missade sitt program kunde då kolla på sitt tv-program efter. Vanligt under nittiotalet var att man spelade in filmer som gick på tv och märkte sedan VHS banden med en etikett där namnet på filmen stod. Hos den ordningsamme som hade många filmer så var filmerna dessutom numrerade och snyggt uppställda i en bokhylla.

På 00-talet så kom vågen av realityserier som Baren, Big brother och Robinsson. Nu kom också fenomenet att tv-programmet sändes var enda dag. Vi fick ännu fler kanaler och urvalet var nu större än någonsin. Under den här tiden så ersätts dessutom tjock tv:n mot en smal-tv och VHS till DVD spelare. Nu splittras familjen ännu mer och alla vill titta på olika. Kampen om dosan är hårdare än vanligt.

I dag så kan man ju minst sagt säga att det har hänt enormt mycket sedan vi åt varma mackor framför Dallas. I dag så är vi vana att få allt tillgängligt pronto. Alla familjemedlemmar har sin egen enhet media i form av tv, dator och Ipad. Allt som oftast så multitaskar man sina medier genom att sitta framför ett program på tv:n, samtidigt så har man sin laptop i knät och läser bloggar men som att detta inte vore nog så har vi även vår smartphone i näven som vi instagrammar med.  Vi kan alltså inte få nog av allt vi har tillgång till. Och även fast konceptet fredagsmys finns i allra högsta grad så är det nog inte allt för ovanligt att flera av familjemedlemmarna sitter med både datorer och telefoner fast ni egentligen alla ska kolla på Idol eller Doobidoo och käka Chips och dip. Och sedan så har vi fenomenet att kolla färdigt på en hel säsong av favoritserien på en helg. Undra vad som händer härnäst.