in Uncategorized

Spotify -Den Svenska musikjätten

Med 56 procent av intäkterna så är Spotify, det Svenska multinationella företaget idag störst på marknaden för strömmad musik. Men förutom musik, så kan du idag även lyssna på podcasts och se videoklipp över internet. Tjänsten är idag världens största inom genren med sin omfattande musikkatalog och snabbt växande antal användare. Hela 60 miljoner använder Spotify världen över, varav 15 miljoner är betalande abonnemangskunder.

I april 2006 startades bolaget av entreprenörerna Daniel Ek och Martin Lorentzon i direkt samarbete med en rad av världens främsta skivbolag. Spotify ägs idag till ca en sjättedel av och har knutit avtal med bland annat världens fyra stora skivbolag Universal Music Group, EMI Music, Warner Music Group och Sony BMG samt med mindre skivbolag för att deras musik ska kunna erbjudas i tjänsten.

Många olika artister och skivbolag har dock hotat med att lämna tjänster på grund av låga ersättningsnivåer och krympande skivförsäljning, men har för det mesta insett att de varit tvungna att stanna kvar då tjänsten har blivit världens främsta källa för musikförmedling. Våren 2015 översteg marknaden för musikströmmning för första gången marknaden för skivförsäljning i USA.

Med flera år av förluster för skivbolagens skivförsäljning, så har Spotify varit räddningen med kraftigt växande intäkter med så mycket som 75 procent från Spotify. Artister som är anslutna till stora skivbolag betalas mångfaldigt mer belopp per spelad låt än artister på små bolag. Ersättningen är i snitt 4-5 öre per spelad låt.

Från början startades Spotify som en slags lösning för att komma tillrätta med det internationella och omfattande problemet med fildelning av musik och filmer, vilket hotade dessa branscher genom minskade intäkter. Idag är tjänsten i särklass den största för strömmning av musik och det har blivit en självklarhet hos många med ett eget konto hos musikjätten Spotify.