in Nyheter

Musikprogrammet Doobidoo firar 10 års jubileum i år

Doobidoo är ett musik tävlingsprogram som sänts i Sveriges television sedan år 2005. Programledare har alla säsonger varit Lasse kroner. Programmet sänds klockan 20:00 på fredagar och pågår i en timme, direkt efter så är det Skavlan. Båda programmen drar väldigt stor tv-publik. I varje avsnitt så är det två lag som tävlar mot varandra, i varje lag så är det två kända deltagare. De flesta som tävlar är artister men det förekommer också skådespelare, författare och komiker. I varje avsnitt så letar SVT fram det första framträdandet som deltagaren har gjort offentligt, en populär sekvens som brukar locka till många skratt. Båda lagen får också uppträda med en varsin sång som det brukar vara ett litet skådespel till, det andra laget får sedan frågor om framträdandet och musiken de framfört.

Bild: svtplay.se

Bild: svtplay.se

Doobidoo inleds alltid med ”första minuten” vilket innebär att båda lagen får tävla om vem som kan gissa flest låttitlar på en minut. Ett lag får börja och sedan så får en lagmedlem stå med ryggen mot en skärm, på skärmen så visas en låttitel, den andra deltagaren ska då genom gester, ej ord, få den andra att gissa rätt. Programmet avslutas nästan på samma sätt med en gren som heter ”sista minuten” och konceptet är detsamma men denna gång så ska deltagarna gissa rätt på vilken artist som befinner sig på skärmen och kan genom att sjunga artistens låtar få den andra deltagaren att gissa rätt. En poäng per rätt.

En annan mycket populär och uppskattad gren i tävlingen heter ”textremsan” och går ut på att Lasse rullar ut en remsa där det står en text från en känd sång. Den som först listar ut vilken sång det är trycker på knappen och får gissa, gissar den fel så får motståndarlaget en chans i stället. Denna gren förekommer två gånger under varje tävling.

I år så firar Doobidoo jubileum då det i år var tio år sedan programmet startade. Lasse Kroner som själv också är musiker i grunden, bland annat från gruppen Triple and touch, skriver själv manuset till varje säsong. En deltagare som hittills varit med i vartenda program är sångerskan Jessica Andersson. Även Pernilla Wahlgren, Nanne Grönwall, Kim Sulucki och Charlotte Pirelli har varit med i flera avsnitt.

Har man missat ett program av Doobidoo eller vill kolla in äldre säsonger så kan man gå in på SVT-play och kolla. I dag är det svårt att tänka sig att man en gång i tiden ringde hem och sade att man inte hinner hem i tid till programmet så kan ni vara så snälla att spela in det. Det känns så längesedan men det är det ju egentligen inte. Skulle man missa i dag så har de flesta kanaler en play funktion och skulle det inte finnas så kan man ändå få tag på programmet. Allt är tillgängligt på ett helt annat sätt i dag än vad det var för bara tio år sedan, helt otroligt vad branschen utvecklas och anpassar sig efter tv-publiken.