in Nyheter

Den viktiga konsten

Något som innan endast förvaltades på utställningar eller privat hos kultureliten, konstvetare och konstvetare har i dag flyttat in i folkhemmen. I dag kan vem som helst ta del av vilken konstnär som helst målningar. Ja, inte originalen då utan tryck på canvas eller som posters. Motivet är ju detsamma även fast tavlan inte är äkta vara. Formgivare och designers inspireras av konstnärer genom tid och nutid när de skapar sina mönster som sedan trycks upp på tyger och tapeter. Överallt så finner vi motiv inspirerade från våra stora konstnärer.

Något som varit enormt stort de senaste åren är den Andy Warhol inspirerade popkonsten med glada färger och kända ikoner och filmstjärnor genom tiden. Vi kan till och med skicka in en bild på hela familjen och sedan få tillbaka den i äkta Warhol-anda. Ett coolt och annorlunda sätt att skapa konst av familjefotot. Det verkar som att Andy Warhol aldrig går ur tiden, hans konst är på något sätt alltid aktuell. Nu senast så hyllades han i en enorm utställning på Ballagio i Las Vegas, den kallades för Way out west och innehåller flera av hans konstverk. Just nu så ställer Ballagio ut Picasso, tidernas störste och kanske mest kändaste konstnär.

Det finns konst tillgänglig för alla och det är viktigt att låta unga få upptäcka sin egen värld av konst. För konst behöver inte bara vara Monet, Picasso och Anders Zorn det kan också vara Warhol, Grafittikonst och fotokonst. Det gäller ju bara att hitta vad man gillar. För konsten och skapandet är viktigt för oss alla, den är en inspiration utan att vi många gånger inte vet om det. Därför så behövs den alltid. På skolor, i parker, på gatan, på gallerier, restauranger och på uteställen. Det är ju faktiskt konsten som skapar vår omgivning och våra lokaler. Ingenting är fel och det behöver inte vara dyrt. Konsten kan anpassas till individen och det är ju det som är så fint, och när man väl har landat i vilken konst som skapar energi och motivation så har man sin inspirationskälla även på hemmaplan.

När en del gillar känslosam och djup konst så kan en annan bli deppig och nedstämd av samma tavla. Någon kanske gillar en tavla med mycket färg som utstrålar glädje och energi och det kanske gör att någon annan känner sig stressad och inte kan koppla av. Så starkt så påverkar faktisk vår omgivning oss. Enligt Feng shui läran så har färgerna en enorm inverkan på vårt liv. Där är färgen röd framgång och rosa betyder kärlek, grön står för familj medan gult står för hälsa. Genom färgskalan ska vi sedan skapa balans i vårt hem. Hur mycket som ligger i detta är ju inte bevisat men att färgerna påverkar oss det vet vi, så välj färg och konst som passar just dig och som får just dig att må bra. Ja, i en familj får man väl kompromissa lite men ett tips är att i alla fall i sovrummet skapa en harmonisk miljö och omgivning så att alla trivs.